S výběrem tepelného čerpadla nebo fotovoltaiky poradí nové desatero

Jak vybrat kvalitní tepelné čerpadlo nebo domácí fotovoltaiku? V loňském roce byl o podobná úsporná řešení velký zájem, úroveň jednotlivých dodavatelů je ale různá. Profesní asociace proto nově sestavily praktická desatera, která mají pomoct zákazníkům s výběrem a zvýšit jejich ochranu.

Spotřebitelská Desatera připravili zástupci Asociace pro využití tepelných čerpadel (AVTČ) a Cechu akumulace a fotovoltaiky (CAFT), postavili se za ně i zástupci Komory obnovitelných zdrojů energie, Ministerstva průmyslu a obchodu a Státního fondu životního prostředí ČR.

Desatera pomohou zákazníkům zorientovat se na trhu s tepelnými čerpadly a fotovoltaikou. Dozvědí se, jak si počínat při výběru typu technologie, velikosti instalace a na co se zaměřit při výběru instalační firmy. V desaterech najdou také návod, jak poptat dodavatele či jak postupovat při samotné realizaci, kdy například platit zálohy a v jakých lhůtách mohou očekávat návštěvu montážní firmy, kdy jim bude proplacena dotace a podobně. Obě desatera jsou k dispozici na webech Ministerstva průmyslu a obchodu a Nové zelené úsporám.

Zákazníků neubývá, naopak

„ Jsme patrně na počátku dalšího rekordního roku. Letos si novou fotovoltaiku a tepelné čerpadlo pořídí 100 až 200 tisíc nových zákazníků. Aby si domácnosti, firmy a obce dokázaly správně vybrat a byly spokojeny, připravili jsme pro ně tyto, jak věřím, velmi praktické návody. Desatera a manuály pro přípravu dalších obnovitelných zdrojů už chystáme,” řekl Štěpán Chalupa, předseda Komory obnovitelných zdrojů energie.

„ Členové naší asociace zodpovídají za skoro čtyři z pěti tepelných čerpadel dodaných na trh. Tyto firmy už roky dobře známe a prostřednictvím jejich referencí a zpětné vazby od zákazníků monitorujeme jak jejich práci, tak kvalitu instalovaných výrobků. Majitelé rodinných potažmo i menších bytových domů najdou v našem Desateru vše potřebné, aby si správně vybrali. Aby zbytečně nenaletěli nepoctivým prodejcům, kteří se mohou v dnešní době objevit, nebo aby je nepřekvapil nevhodně navržený systém či špatně fungující čerpadlo nesplňující jejich očekávání v úsporách energií,” komentoval to zase Petr Horký, ředitel Asociace pro využití tepelných čerpadel.

V roce 2022 přibylo přes 50 tisíc kusů tepelných čerpadel, což je více než o polovinu víc než předchozí rok, který byl ovšem rovněž rekordní. Výkon nových fotovoltaik narostl meziročně dokonce na víc než čtyřnásobek. Zájem v obou sektorech táhnou především rodinné domy.

V roce 2023 očekávají zástupci profesních asociací velký nárůst zájmu o tepelná čerpadla i fotovoltaiku ze strany bytových domů i komerčních budov. V případě fotovoltaiky budou hlavním hybatelem výrazně jednodušší legislativní podmínky, které připravilo Ministerstvo průmyslua obchodu a Energetický regulační úřad. V případě tepelných čerpadel budou hlavním faktorem nárůsty cen u dodavatelů zemního plynu a tepláren.